01 03,2023

ETICHETĂ PENTRU ANVELOPE CONFORM REGULAMENTULUI 2020/740

Noua etichetă energetică pentru anvelope, activă începând cu 1 mai 2021, oferă o clasificare comună a performanței anvelopelor în ceea ce privește rezistența la rulare, frânarea pe suprafețe umede și zgomotul exterior. În plus, aceasta oferă indicatori ai performanței anvelopei în condiții dificile de zăpadă și gheață. Eticheta ajută consumatorii să ia decizii informate atunci când cumpără anvelope, aceștia putând să facă foarte ușor o comparație și să își stabilească alegerea prioritară pe baza acestor parametri.

The New EU Tyre Label

 

De ce avem etichete energetice (anvelope)?

UE s-a angajat ca, până în 2050, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) provenite din transporturi cu cel puțin 60% comparativ cu nivelurile din 1990. Deoarece transportul rutier este responsabil pentru aproximativ 22% din emisiile totale de gaze cu efect de seră din cadrul UE, reducerea emisiilor de CO2 generate de transportul rutier joacă un rol important în îndeplinirea acestor obiective. În același timp, eticheta îi va determina pe producători să inoveze pentru a aduce anvelopele pe care le produc în clasa de top a industriei, prin faptul că sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, mai sigure și mai silențioase în deplasare.

A002-B_Tyre_label_infographic_1920x1024

 

Ce este nou/ce s-a schimbat?

  • Pentru fiecare anvelopă este inclus un cod QR, care face legătura cu Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică (EPREL), validând datele indicate pe etichetă.
  • În conformitate cu noul regulament (buton de descărcare, consultați PDF-ul atașat), sunt incluse și autocolantele cu etichete pentru anvelopele pentru camioane și autobuze (clasă de anvelope: C1, C2 și C3)
  • Identificatorul tipului/modelului de anvelopă este inclus (= număr articol/cod EAN)
  • Opțiuni suplimentare pentru includerea pictogramelor referitoare la condițiile dificile de zăpadă (3PMSF) și/sau aderența în condiții de gheață (numai pentru anvelopele C1).
  • Clasificarea rezistenței la rulare și a aderenței la teren umed s-a modificat: de la clasa 7 la clasa 5.
    • Clasa D nu mai este goală (numai pentru anvelopele C1 și C2)
    • D este noua E
    • F și G fuzionează în E
  • Simbolul undei sonore este înlocuit de clasificarea A, B, C.
A002-A_Tyre_label_infographic_1920x1024

 

Cele cinci componente ale noii etichete UE pentru anvelope

1. Rezistența la rulare/eficiența combustibilului
O rezistență la rulare mai redusă economisește combustibil. Valorile de la A la G indică efectul asupra consumului de combustibil, de la redus la înalt.

2. Aderența pe carosabil umed/Performanța de frânare
În categoria „aderență pe carosabil umed”, clasificarea de la A la E indică distanța relativă de frânare, respectiv de la distanță scurtă la distanță lungă pe un carosabil umed.

3. Nivel de zgomot exterior
Nivelul de zgomot exterior se măsoară în dB, împărțit în trei clase, variind de la A la C, unde A reprezintă zgomot redus și C poluare cu zgomot ridicat a mediului. NB: Zgomotul exterior nu este în întregime corelat cu zgomotul interior al vehiculului.

4. Aderență pe zăpadă
Dacă este cazul, simbolul cu ,,trei vârfuri muntoase și un fulg de nea” (denumit și 3PMSF) indică faptul că produsul a fost clasificat ca anvelopă pentru utilizare în condiții dificile de zăpadă, în conformitate strictă cu legislațiile europene (R117). Toate anvelopele Vredestein de iarnă și cele pentru toate anotimpurile poartă marcajul 3PMSF.

5. Aderență pe gheață*
Eticheta unei anvelope care îndeplinește standardele minime de performanță pentru aderența pe gheață trebuie să conțină pictograma Ice Grip.

* Anvelopele cu clasificarea de aderență pe gheață sunt proiectate special pentru deplasarea pe drumuri cu gheață și zăpadă compactată și pot fi utilizate numai în condiții meteorologice extreme. Utilizarea anvelopelor cu clasificarea de aderență pe gheață în condiții meteorologice mai puțin severe (de exemplu, în condiții de ploaie sau la temperaturi mai ridicate) poate duce la scăderea performanței, în special din punct de vedere al aderenței pe suprafețe umede, manevrării și uzurii.

Fișa cu informații despre produs

Noua fișă cu informații despre produs (PIS) este generată în baza de date EPREL, pe baza informațiilor furnizate de producătorul anvelopelor. Aceasta include:

  • Informații despre eticheta UE pentru anvelope
  • Data la care a început producția produsului (introducere graduală)
  • Atunci când este cunoscută, data la care a început eliminarea graduală a produsului

Baza de date EPREL

Registrul european de produse pentru etichetarea energetică, pe scurt EPREL, le permite consumatorilor să caute și să valideze etichetele energetice și fișele cu informații despre produse din baza de date a produselor verificate. Prin intermediul codului QR de pe noua etichetă UE pentru anvelope, consumatorii vor putea accesa informațiile corespunzătoare despre anvelope și descărca toate informațiile relevante.

Toate anvelopele și dimensiunile disponibile trebuie să fie înregistrate de furnizori (producători, importatori sau reprezentanți autorizați) înainte de a fi introduse pe piața europeană.

Mențiuni legale

Rețineți că propriul dvs. comportament la volan are un impact major asupra consumului de combustibil și asupra siguranței rutiere. În afară de alegerea anvelopelor pe baza calității, performanței și clasei energetice, conduceți în mod conștient din punct de vedere ecologic, fiți responsabili și verificați presiunea din anvelope în mod regulat.

Mai multe informații

Informații suplimentare despre noua etichetă energetică europeană pentru anvelope pot fi găsite pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Întrebări frecvente cu răspunsuri de la Comisia Europeană.

Vredestein

Primiţi cele mai recente ştiri şi actualizări ale