01 17,2023

Cum să prelungiți durata de viață a anvelopelor?

 

5 sfaturi pentru utilizarea/întreținerea anvelopelor

Anvelopele se uzează. Acesta este un fapt. Nici măcar anvelopele Vredestein nu au viață veșnică. Există numeroși factori care accelerează uzura anvelopelor unei mașini, dar, din fericire, există câteva trucuri simple care le pot prelungi durata de viață. 

În condiții normale, durata de viață a unei anvelope auto este destul de lungă (în funcție de utilizare). Dar, cu următoarele sfaturi pentru o utilizare corectă, sunt șanse mari ca durata lor de viață să poată fi crescută fără a reduce în mod natural performanța și, astfel, siguranța pe care acestea o oferă.  

Vredestein Tyre Academy | Episode 3: Taking Care of Your Tyres

 

Motive pentru uzura rapidă a anvelopelor

În timp, anvelopele se uzează în timp ce conduceți. Cauzele uzurii anvelopelor pot fi numeroase, cum ar fi presiunea incorectă de umflare, gropile de pe suprafața drumului sau suprafața drumului în general. De exemplu, testele au arătat că poate apărea cu până la 35% mai multă uzură între două tipuri diferite de asfalt. În plus, clima și greutatea ridicată sunt, de asemenea, responsabile pentru uzura mai rapidă a anvelopelor. Motivele de mai sus, și chiar mai multe, pot duce în cele din urmă la o uzură mai rapidă a anvelopelor. Cu toate acestea, cel mai important motiv îl constituie întotdeauna comportamentul de conducere al șoferului!

Verificări frecvente ale presiunii

Cel mai simplu mod de a asigura longevitatea anvelopelor îl reprezintă, fără îndoială, inspecția frecventă. Regula de aur a fiecărei vizite la o benzinărie (ideal o dată pe lună) o reprezintă verificarea presiunii corecte de umflare a tuturor celor patru anvelope. S-a testat faptul că o presiune de umflare cu 20% mai mică decât cea recomandată poate duce la o uzură a anvelopelor cu 30% mai mare. De asemenea, este recomandat să vă însoțiți vizita cu o verificare a presiunii în anvelope, deoarece presiunea corectă poate preveni uzura prematură și consumul crescut de combustibil.

Alinierea roților

Alinierea corectă a roților va preveni uzura mai rapidă și neuniformă a anvelopei și, prin urmare, îi va prelungi durata de viață. Alinierea incorectă a roților de pe suspensia mașinii poate cauza frecare excesivă cu suprafața drumului, provocând o reducere semnificativă a duratei de viață a anvelopelor. Din acest motiv, vă recomandăm să verificați alinierea roților cel puțin o dată pe an.

Schimbul de anvelope

Apollo Vredestein recomandă schimbarea ocazională a poziției anvelopelor între 7.500 km și 10.000 km din spate în față și invers pentru mașinile cu uzul cel mai general. În timp, se va observa o uzură neuniformă între anvelopele montate pe punțile față și spate. Acest lucru nu se datorează unei defecțiuni, ci faptului că roțile față și spate, în majoritatea cazurilor, exercită forțe diferite. Roțile din față efectuează activitatea solicitantă de direcție, rotire, accelerare și frânare a mașinii și, prin urmare, sacrifică câțiva milimetri din banda de rulare pe termen lung.

Obiceiurile de conducere

Din motive evidente, modul în care o persoană conduce are un impact direct asupra uzurii anvelopelor și este considerat cel mai frecvent motiv pentru uzura acestora. Printre acestea se numără viteza, accelerația rapidă, virarea și frânarea puternică. Prin urmare, prin menținerea unei poziții mai defensive și evitarea exceselor, rata la care se uzează anvelopa poate fi redusă semnificativ.

Depozitarea anvelopelor

Când conduceți cu anvelope de sezon, trebuie să schimbați între anvelopele de vară și de iarnă aproximativ o dată la jumătate de an. În consecință, cealaltă pereche de anvelope va fi agilă pentru următoarele câteva luni. Când depozitați anvelopele, asigurați-vă că le depozitați într-o poziție stivuită, de preferat într-un suport special pentru anvelope sau în poziție verticală atunci când sunt încă montate pe o jantă dedicată. Asigurați-vă că încăperea în care depozitați anvelopele este întunecată și nu este prea umedă. În plus, este important să păstrați anvelopele la cel puțin 2 metri distanță de orice substanțe chimice sau sursă de alimentare electrică.

Primiţi cele mai recente ştiri şi actualizări ale