12 15,2022

Ce înseamnă simbolurile de pe anvelopă?

 

Pentru persoanele neexperimentate, flancul unei anvelope pare plin de numere, litere și simboluri de neînțeles. Acești indicatori există pentru a vă ușura sarcina când trebuie să schimbați anvelopele și pentru a-i permite mecanicului auto să știe imediat cu ce anvelope este echipată mașina dvs. Dar care este semnificația acestora?

Vredestein Tyre Academy | Episode 6: Symbols on a Tyre

 

Să analizăm pe rând în detaliu ce înseamnă cele mai de bază dintre aceste hieroglife de pe anvelope.

 

1. Numele producătorului (Vredestein) este listat împreună cu denumirea comercială (Quatrac Pro) a anvelopei.

2. Aceste serii de numere reprezintă descrierea dimensiunii unei anvelope. Luând exemplul 275/30 R20 97Y, numărul 275 indică lățimea pneului în milimetri; 30 reprezintă raportul de aspect, raportul înălțime-lățime exprimat în procente (30%); R reprezintă raza și specifică construcția carcasei; iar 20 reprezintă diametrul jantei în inchi. În plus, numărul 97 implică indicele de sarcină, care corespunde greutății maxime pe care o poate suporta anvelopa în timpul deplasării. Litera „Y” sugerează capacitatea maximă de viteză a anvelopei.

3. Simbolul M+S sau M&S (noroi și zăpadă) se regăsește de obicei pe anvelopele de iarnă, all-season și 4X4 cu benzi de rulare cu auto-curățare și tracțiune medie în condiții de noroi sau de zăpadă. Marcajul M+S, împreună cu simbolul „fulg de zăpadă”, indică o anvelopă exclusiv de iarnă.

4. Simbolul „fulg de zăpadă”, denumit oficial „fulg de zăpadă de munte cu trei vârfuri” sau „simbolul 3PMSF”, indică faptul că anvelopa îndeplinește toate cerințele testelor speciale de iarnă și este o adevărată anvelopă de performanță pentru iarnă.

5. Litera E majusculă într-un cerc este marca de omologare CEE de tip, care indică faptul că anvelopa a fost testată și aprobată de autoritățile europene de reglementare. Numărul de lângă „E” reprezintă codul de țară din care a fost emis certificatul. (De ex., 4=Țările de Jos). Alături de numărul de omologare european este codul S2WR2, care implică nivelul de zgomot extern, aderența pe teren umed și rezistența la rulare.

Symbols-VA

 

6. Simbolul DOT reprezintă Departamentul de transport. Acesta constă din codul locației de producție (3 cifre), codul dimensiunii anvelopei (2 cifre), codul de construcție (4 cifre) și săptămâna de producție (ultimele 4 cifre). „Săptămâna de producție” reprezintă un număr de 4 cifre care identifică data exactă și anul fabricației. Primele două litere specifică săptămâna, iar ultimele două indică anul fabricației (de exemplu, 4322, săptămâna 43 din 2022).

7. Simbolul MAX LOAD (SARCINĂ MAX.) indică greutatea maximă pe care o poate suporta o anvelopă. Acesta este însoțit de simbolul MAX PRESS (PRES. MAX.) (presiune maximă în anvelope), care explică presiunea maximă care poate fi utilizată. 

8. Este un simbol Apollo Vredestein care identifică o anvelopă ca fiind all-season.

9. Simbolul de rotație se regăsește pe anvelopele direcționale. Este indicat de o săgeată și de textul „ROTATION” (ROTAȚIE). Simbolul „INTERIOR SIDE” (PARTEA INTERIOARĂ) (utilizat numai de către Vredestein) indică poziția de montare interioară a unei anvelope asimetrice.

10. Indicator uzură bandă de rulare. TWI. În cadrul Vredestein, utilizăm simbolul VR situat deasupra flancului. Acest simbol indică poziția în care puteți găsi indicatorii de uzură a benzii de rulare în canelurile benzii de rulare principale și demonstrează adâncimea minimă a benzii de rulare (1,6 mm) pe care anvelopele o pot utiliza. Acesta se regăsește în 6 locații diferite din jurul anvelopei.

11. Uzura benzii de rulare, tracțiunea și temperatura sunt simbolurile obligatorii UTQG pentru Statele Unite. Uzura benzii de rulare înseamnă kilometraj, tracțiune pentru aderență și temperatură pentru proprietățile de viteză ridicată.

Vredestein

Primiţi cele mai recente ştiri şi actualizări ale