What is the EU tyre label? | Vredestein
Bandenlabel EU

Ce este eticheta UE pentru anvelope?

Regulamentul European (CE) nr. 1222/2009 impune ca toate anvelopele pentru autoturisme, vehicule utilitare ușoare, vehicule utilitare grele și autobuze, care sunt produse după luna iunie 2012, să poarte un autocolant sau să fie însoțite de o etichetă vizibilă în mod clar la punctul de vânzare. Pe baza a trei aspecte, eticheta oferă o perspectivă mai detaliată asupra caracteristicilor anvelopei.

 

Rezistenţa la frecare/eficienţa carburantului

O rezistenţă la frecare mai redusă economiseşte carburant. Valorile de la A la G indică efectul asupra consumului de carburant, de la înalt la redus. Săgeata neagră din dreptul literei aferente clasei indică nivelul de performanţă al produsului. Deşi efectul poate varia în funcţie de vehicul şi de condiţiile de conducere, diferenţa dintre clasa G şi clasa A pentru un set complet de anvelope poate reduce consumul de carburant cu până la 7,5%*.

 

Aderenţa pe o suprafaţă umedă/performanţa de fânare

În categoria „aderenţa pe o suprafaţă carosabilă umedă”, clasificarea A la G indică distanţele relative de frânare – de la distanţă scurtă la distanţă lungă – pe o suprafaţă carosabilă umedă.

 

Deşi efectul poate varia în funcţie de vehicul şi de condiţiile de conducere, diferenţa dintre clasa G şi clasa A pentru un set de patru anvelope identice poate reduce distanţa de frânare în cazul unei opriri cu până la 18 metri la 80 km/h.

 

Niveluri de zgomote exterioare

Nivelurile de zgomote exterioare sunt măsurate în decibeli (dB), împărţite în trei clase. Anvelopele cu un nivel de zgomot scăzut produc mai puţină poluare fonică.

 

Anvelopă cu un nivel de zgomot exterior scăzut. Acesta este cu 3 dB mai mic decât prevederile noului standard european, care produce efecte din noiembrie 2016.

 

Anvelopă cu un nivel de zgomot exterior mediu. Emisia zgomotului de rulare al anvelopei se încadrează în noua limită, care produce efecte din noiembrie 2016.

 

Anvelopă cu un nivel de zgomot exterior ridicat. Acesta nu mai îndeplineşte prevederile noului standard european, care produce efecte din noiembrie 2016.

* Măsurat conform metodei de măsurare indicate în Regulamentul CE 1222/2009, sursa: Evaluarea impactului de către Comisia Europeană SEC(2008)2860  

Asigurându-vă că anvelopele dvs. au o presiune corespunzătoare şi verificând regulat eficienţa optimă a consumului de carburant şi aderenţa maximă pe suprafeţe umede, puteţi avea o influență majoră asupra economiei de carburant şi siguranţei pe şosele. De asemenea, un stil de conducere eficient are un efect semnificativ asupra consumului de carburant, în timp ce asigurarea unei distanţe de frânare suficiente poate fi crucială. De asemenea, merită amintit faptul că cele trei criterii de pe etichetă, deşi importante, nu sunt singurii parametri care influenţează performanţa. Anvelopele sunt testate pentru un total de peste 20 de parametri diferiţi.