Adâncimea benzii de rulare a anvelopei | Vredestein
profieldiepte banden meten

Adâncimea benzii de rulare a anvelopei

Anvelopele vor rămâne întotdeauna factorul decisiv în ceea ce priveşte contactul dintre maşină şi suprafaţa carosabilului. Funcţionarea optimă a anvelopelor este puternic influenţată de adâncimea benzii de rulare.

În funcţie de tip, anvelopele noi au o adâncime a benzii de rulare cuprinsă între 7 mm şi 9,5 mm. Aceasta asigură cea mai bună performanţă în condiţii schimbătoare. Cu toate că în Europa adâncimea minimă legală a benzii de rulare pentru toate anvelopele de autoturisme este de 1,6 mm, este mai sigur să le înlocuiţi cel puţin la o adâncime de 2 mm. Considerentele meteorologice presupun stabilirea limitei de uzură la 4 mm pentru anvelopele de iarnă. Anvelopele de iarnă cu o adâncime a benzii de rulare de mai puţin de 4 mm încetează în principiu să mai fie anvelope de iarnă, iar limita legală pentru uzură este de asemenea impusă prin lege în unele ţări. 

Banda de rulare de pe anvelopă este prevăzută cu un indicator de uzură a benzii de rulare (TWI) care indică momentul când o anvelopă se apropie de limita de uzură. 

Suprafeţele de drum umede cresc riscul de derapaj. Riscul de acvaplanare creşte de asemenea pe măsură ce se atinge adâncimea minimă a benzii de rulare a anvelopei. Cu toate acestea, nu este posibil să se determine adâncimea minimă a benzii de rulare la care se poate utiliza în siguranţă orice tip de anvelopă. În general, cu cât anvelopa este mai lată, cu atât creşte riscul de acvaplanare dacă anvelopa este uzată. Pentru a obţine eficienţa cea mai durabilă posibil de la anvelopele dvs., vă recomandăm să le schimbaţi din faţă în spate şi invers aproximativ la 7.500-10.000 kilometri. Nu uitaţi să reglaţi presiunea în anvelope la noua poziţie a anvelopelor. Aceste măsuri vor creşte durata de utilizare a anvelopelor şi vor îmbunătăţi confortul la condus.